Polisanmälan av riksdagsledamöter

Anmälan av riksdagsledamöterna Daniel Sestrajcic (V) och Hillevi Larsson (S) för medverkan i demonstration som uppviglade till mord och hets mot folkgrupp

Undertecknad anmäler härmed riksdagsledamöterna Daniel Sestrajcic (V) och Hillevi Larsson (S) för medverkan i demonstration som uppviglade till mord och hets mot folkgrupp.

Under en demonstration på Möllevångstorget söndagen 18 oktober 2015 “uppmanade … en grupp personer till knivattacker i Israel. “Under denna pro-palestinska demonstration igår, i Malmö, fanns tydliga slagord på arabiska som uppmanar till att “slakta judarna”, “hugga soldater”, utföra “terrorattack efter terrorattack” med hänvisning till knivmördare som “hjältar” och uppmanade till att “starta en tredje intifada “…!”. … I ett filmklipp som sprids på Facebook syns några av demonstranterna ropa slagord på arabiska. En talare blir avbruten av en slagordskör som bland annat ropar: Skjuter, skjuter dom, kastar, kastar vi sten. Det förekommer även hyllningar till den senaste tidens knivattacker i Israel.” (Sydsvenskan 20 oktober 2015).

I videoklippet som är offentligt och kan ses på https://www.facebook.com/isaac.bachman/videos/10207813400032413/ hörs hur talkörerna avbryter mötestalaren och att inga försök görs att stoppa talkörerna som ropar “Anmäl er till självmordsgrupper och bli martyrer”, “Kasta sten” och “Förbered kniven för kriget för Palestina och mot Bibbi (Netanyahu)” (översättning från arabiska till svenska).

I ett uttalande i nämnda Sydsvenskan säger Yahia Abuwatfa från Palestinska kulturföreningen: – Vi försökte stoppa dem, men det gick inte.

Detta är alltså som framgår av videoklippet osanning. Inga försök gjordes från talarstolen att stoppa talkörerna. De tilläts skandera sin uppvigling till mord och hets mot folkgrupp. En lagvidrig handling. Det svenska rättsamhället kan inte tillåta att dylika grova övertramp mot svensk lag får passera utan åtgärd. Då hotas förtroendet för svensk lag och ännu värre ökar hotbilden för de svenska medborgare som så uttryckligen är offer för talkörernas uppvigling till mord och hets.

HilleviLarssonKarta

Riksdagsledamöterna säger i Sydsvenskan: – Det ropades på arabiska och jag kan inte ett enda ord arabiska. Jag tar avstånd från allt våld och uppmaningar till våld, särskilt mot civila, liksom antisemitism och antisemitiska uttalanden. – Ja. Det är hemska uttalanden. Men det är svårt för mig att ta ansvar för vad folk i publiken säger. Det man kan kontrollera är vad arrangörerna står för och vad man själv säger (Sydsvenskan 20 oktober 2015).

Bilden visar Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, med karta över ett utraderat Israel (Expressen 2014-12-09).

Dessa uttalande är mycket bekymmersamma. Riksdagsledamöterna borde ha krävt översättning av talkörernas slagord och omedelbart då de förstått innebörden av talkörernas skanderande avbrutit sitt deltagande i demonstrationen. Genom att fortsätta medverka i demonstrationen och inte uttryckligen under sina tal kraftigt fördömma och påpeka de lagvidriga talkörernas texter har Larsson och Sestrajcic visat prov på bristande omdöme och brutit mot sin ämbetsmannagärning om att följa svenska lag och försvara Sveriges demokratiska samhällssystem som förbjuder uppvigling till mord och hets mot folkgrupp.

Malmö 2015-10-23

Richard Conricus


Chefsåklagare Mats Ericsson har fattat beslut i ärendet

“Redan av det skälet att det inte går att bevisa att de bägge anmälda personerna förstått vad som yttrats skall någon förundersökning av dem inte inledas”.

Det är alltså fullt lagligt att riksdagsledamöter inte ska kunna avkrävas insikt i vad de deltager i, även då det gäller så grova brott som uppvigling till mord och hets mot folkgrupp? I min anmälan poängterade jag just att riksdagsledamöterna skulle ha krävt översättning och därefter borde ha lämnat demonstrationen eller från talarstolen läxat upp talkörerna att de gjorde sig skyldiga till brott mot svensk lag.


Posted

in

by

Tags: